In 1967 gaf het jongerenkoor van Oosterhout een gastoptreden in de H. Gertrudiskerk. Dit was voor een groep jongeren uit Geertruidenberg de aanleiding om een eigen jongerenkoor op te richten. In de beginjaren werd er elke zondag geoefend in de zaal van het Hervormd Centrum. Vóór elke uitvoering werden orgel, drumstel en muziekmappen met een kar naar de kerk gebracht.

Jongerenkoor - voorjaar 1973 - optreden Lucaskerk Tilburg

Frits Mutsaers, medeoprichter van het jongerenkoor, bewaart dierbare herinneringen. Zoals bijvoorbeeld de voettochten in de meimaand. Ze vertrokken om 24.00 uur vanuit Geertruidenberg naar Den Bosch met de bedoeling om 06.00 de eerste mis te halen in de St. Jan. Onderweg begeleid door de bezemwagen van bakker Verschuuren met worstenbroodjes. Na de mis de kroeg in en slapend in de bus weer terug. Ook de weekendjes op de kampeerboerderij in Giersbergen bij Drunen liggen nog vers in het geheugen. Waar het “gemengd” in één ruimte slapen in die tijd enige commotie met zich meebracht bij de achterban.  

Lief en leed werden gedeeld. Frits denkt terug aan het noodlottige verkeersongeval waarbij een koorlid om het leven kwam en 2 leden ernstig gewond raakten. Dat maakte destijds een diepe indruk op het gehele koor.

Natuurlijk ontstonden er ook veel ‘verliefdheden’ waar zelfs een aantal huwelijken uit zijn voortgekomen. De relatie van de kapelaan en een koorlid deed veel stof opwaaien.

Ook de contacten met de Nederlandse Hervormde gemeenschap en Ds. Van Santen was, zeker voor die tijd, een unieke situatie. Er werd gezongen in diensten in de Hervormde kerk. Jongeren uit die gemeenschap sloten zich bij het koor aan en er kwam zelfs een “gemengd” huwelijk uit voort.

De thema’s in de kerk werden vaak heel creatief uitgebeeld, waarbij de grote achterwand van het voormalige kerkgebouw soms zelfs om “bouwkundig inzicht” vroeg.

De toppers van het koor waren de muzikale intermezzo’s van “Air” en het gezongen “Kum bah yah”.

Jongerenkoor Geertruidenberg - huwelijksfeest in Arnhem – maart 1974

Mensen kwamen speciaal voor het jongerenkoor naar de kerk vertelt Amelie,  oud jongerenkoor lid en ook nu weer aangesloten bij Nie-Ko. Ze denkt vooral terug aan de wandelingen op zondag in het Mastbos en dan koffie in Oosterhout. Donderdags aan het einde van de repetitie speelde Guus vaak “Black Magic Woman” van Santana en iedere donderdag na de repetities toog het hele koor naar het café waar “koormoeder” Corry Wietmarschen zich over de jeugd ontfermde. Datzelfde café is nu nog steeds vaste prik op donderdagavond voor een aantal koorleden van Nie-Ko.

Het jongerenkoor raakte over haar hoogtepunt heen. In de jaren 80 kwamen er steeds minder jongeren bij en werd de vaste kern wat ouder. In 1986 werd besloten het jongerenkoor om te dopen tot Ritmisch koor Joko. Mariëlla, lid geweest van Joko en inmiddels al weer jaren actief bij Nie-Ko, denkt terug aan de vele uitstapjes van Joko. Een bezoek aan een dierentuin, een boottocht en een bosdag met daarna een feestje in een jeugdherberg inclusief kerkdienst. Het westernfeestje bij Arjan van Dijk, de vele korenfestivals en workshops en natuurlijk de jaarlijks terugkerende auto-was-acties.

foto van Gerda Stoel Hofkens.

Themafeest Joko 1989

nk joko 04nk joko 05

Joko -  voormalige H. Gertrudiskerk Geertruidenberg

Uiteindelijk werd de groep zo klein dat men besloot te stoppen met Joko. Gelukkig waren er een stuk of vijftien eigenwijze mensen, waaronder Anja van Disseldorp, die het er niet bij lieten zitten. Ze zetten de schouders eronder om toch door te zingen. Nie-Ko kwam van de grond waarbij Anja de grote drijfveer was. Inmiddels is Nie-Ko uitgegroeid tot een koor van 26 leden die een bijzondere band met elkaar hebben opgebouwd. Het koor staat onder leiding van dirigent Peter van Zanten en wordt beleid door pianist Vincent Vergouwen en drummer Niek de Nijs.