Het was kerstavond, op het drukke busstation van Utrecht Centraal stond een aantal mensen op bus 400 naar Oosterhout te wachten. Een man zuchtte wat en zei toen dat hij eigenlijk helemaal geen zin had om naar huis te gaan,” Weer helemaal alleen Kerst vieren met de tv. “ Het meisje dat naast hem stond met een grote boodschappentas die zo te zien regelrecht van de markt kwam zei: “Ik zou wel heel graag naar huis willen maar dat gaat niet, ik kom uit Oekraïne en ik wil alleen terug naar mijn familie als er vrede is”. De jongen die ook bij het clubje wachten stond wilde eigenlijk ook niet naar zijn huis: “Bij ons thuis is er altijd ruzie over geld en ook met kerst is er eigenlijk helemaal niets bijzonders, alleen wat extra’s van de voedselbank “. Er waren wel een paar blije kinderen. Ze hadden op school kerststukjes geknutseld met led kaarsjes erin voor de sfeer.

De bus kwam eraan en iedereen stapte in en zocht een plekje. En de bus ging op weg naar Oosterhout. En ja hoor, zoals gewoonlijk voor de brug van Gorinchem een grote file. De brug stond open en o, wat een ramp op kerstavond, hij ging niet meer dicht.

Na een kwartiertje stilte in de bus klonk er een helder stemmetje vanachter “Mama ik heb dorst!!” “Ssssstt”, zei de mama “ Ik heb geen drinken bij me, wacht maar tot we thuis zijn”. “Jamaar, dat duurt nog zo lang en ik heb echt dorst “ zei kleine Emma. Een van de studenten die ook achter in de bus zaten stond op en gaf een flesje water aan het kind. “Hier, ik heb toch geen dorst meer drink maar lekker op en geef je mama ook wat, en misschien zijn er nog meer mensen die een slokje kunnen gebruiken, ik heb mijn koelkast leeggehaald voor de vakantie ik heb van alles!“ De rest van de passagiers dronken allemaal wat mee, en de buschauffeur had nog wat koffie om te delen uit zijn thermosfles.

Na weer een tijdje stilte klonk weer Emma’s stemmetje “ Mama, nu heb ik heel erge honger!!” En mama zei weer dat ze maar tot thuis moest wachten. Het Oekraïense meisje met de boodschappentas stond op en gaf Emma een krentenbol. Ze zei: ”Ik loop een rondje door de bus dan kunnen de mensen die ook honger hebben ook een krentenbol of eierkoek pakken”.

En zo werd het eigenlijk heel gezellig in de file. De kinderen met de kerststukjes deden de led lampjes aan en de bus chauffeur zette echte kerstliedjes op de luidspreker in de bus.

De man die alleen kerst vierde met de tv dacht even na en zei toen tegen alle mensen in de bus:

Kijk nou eens goed hier is het kerstfeest echt begonnen: Met flesjes drinken, lekkere broodjes, kerststukjes met een lichtje en mooie muziek! Fijne kerst allemaal, en ik hoop dat de brug nog een tijdje open staat!!